Dansstijlen

Dansstijlen

Afro danceWe bevinden ons in een tijdperk waarin culturen met elkaar vermengen. Met de Afro dans van vandaag is dit niet anders. Afro dans kent zijn oorsprong in de Afrikaanse cultuur dans, maar met de invloeden van RnB klanken en Hip Hop moves, brengen deze ingrediënten de Afro dans naar een nieuw level.

Afro dans bestaat deels uit vloeiende bewegingen, krachtige bewegingen maar ook grappige bewegingen,… Veel van deze bewegingen vereisen een grote portie concentratie terwijl andere heel gemakkelijk aan te leren zijn. Een van de belangrijkste ingrediënten is natuurlijk de muziek waarop gedanst wordt. Een groot deel van deze muziek maakt deel uit van Afrikaanse artiesten die de afro-hiphop-Rnb samengestelde klanken brengen.

Naast moves leren en choreografieën samen maken in de lessen, is één van de belangrijkste elementen plezier hebben.

“Alvorens iets te leren, moet je eerst het plezier er in vinden. Pas dan zal uw geest en lichaam het leerproces moeiteloos accepteren.”


ClipdanceAltijd al willen dansen op de hits van nu? Grooven en moven zoals Bruno Mars, Beyonce, Justin Bieber? Wil je graag een mix van coole moves? Dan is clipdance iets voor jou! Elke les wordt er een choreografie aangeleerd die bestaat uit basis passen en hippe moves uit verschillende dansstijlen (hiphop, girly, lyrical,...). Dit alles op de nieuwste hits die je hoort op de radio of televisie.

Volg clipdance en laat je volledig gaan op bekende hits!


     

Breakin' / B-boyingBreakdance is een stijl die zich vooral naar de hiphop cultuur toe typeert. Het ontstaan van deze stijl is terug te vinden in de jaren 1970 in de streek van New York, Verenigde Staten, die bekend staat als ‘the Bronx’. Dit zogenaamde getto stond bekend om de overgrote meerderheid Latijns-Amerikaanse en Afro-Amerikaanse families en jongeren. Deze groep jongeren hield zich vooral bezig met het breakdansen op hiphopmuziek. Toen werd deze stijl nog b-boying of breaking genoemd. De pioniers en vormgevers van deze danssoort verkiezen dan ook de voorgaande termen boven het hedendaags gebruikte breakdance, aangezien zij die laatste niet erg typerend vinden.


Vooral in de jaren 1970 was deze soort dans enorm populair. Toch, naarmate het einde van de jaren 70 naderde, zakte de populariteit en zag men deze minder frequent uitgevoerd worden. De daaropvolgende decennia echter kwam deze dans terug naar voor en was ze op te merken in talrijke reclamespotjes en films. Ook nu nog kan men deze danssoort nog terugvinden op de televisie, denk maar aan de talloze talentshows zoals X-factor. De dansscholen hebben breakdance reeds ingevoerd als onderdeel van hun aanbod aan danslessen.


Het dansen zelf is een zeer intensieve soort, die gekenmerkt wordt door hevige draaibewegingen en snelle stappen. Zoals men waarschijnlijk al kent van op de televisie is de draaibeweging op het hoofd een typische beweging die bij het breakdansen hoort. Doordat deze dansstijl enorm intensief is en redelijk wat uithoudingsvermogen vergt, is de lijn tussen atleet en danser erg nauw. Velen beschouwen breakdansers dan ook als een tussenvorm van beide bovengenoemde personen. Het is dan ook een van de redenen waarom de toenmalige cultuur ietwat uiteengevallen is. Er waren destijds twee groeperingen, de een baseerde zich meer op de stijl en uitvoering, terwijl de andere zich focuste op de kracht van die het lichaam kon uitoefenen tijdens bepaalde bewegingen. Zoals iedereen weet is de dubbelzijdigheid van een cultuur de ondergang. Toch kende deze stijl gelukkig een heropleving die tot op de dag van vandaag de stijl in leven heeft gehouden.

Ballet


Freestyle Hiphop


In tegenstelling tot wat men denkt is hiphopdansen niet hetzelfde als breakdansen. Breakdance is zonder twijfel een dansstijl die behoort tot de hiphopcultuur en eveneens onder de naam hiphop valt, maar is eerder een subgenre van de algemene hiphopstijl. Bij hiphop in het algemeen worden de dansbewegingen al staande uitgevoerd, daar waar breakdance zich vooral op de grond afspeelt, zijnde zittend, liggend of kruipend. De vrijheid die men heeft bij hiphop is zo groot dat men werkelijk een enorme ruimte heeft voor improvisatie of toevoeging van andere danspasjes. Zo kan men per persoon een compleet andere aanpak zien, doordat deze zijn eigen karakteristieke bewegingen heeft ingevoerd in het hiphopdansen. Dit is dan ook een van de grote unieke voordelen die hiphop kent ten opzichte van talloze andere dansen die vast zitten aan opgelegde dansregels.


De grootste bron aan hiphopdansers die geen breakdance doen zijn terug te vinden in de hedendaagse hiphopcultuur, met name dan op MTV en muziekclips van bekende rappers. Hierin zit men allerlei personen typische bewegingen maken die eigen zijn aan de hiphopcultuur. Het is dan ook van hieruit dat de interesse uitgaat naar de hedendaagse jongeren die in de ban zijn van hiphop om dergelijke dansen aan te willen leren. De reactie van de dansscholen was dan ook vanzelfsprekend. Meer en meer dansscholen nemen hiphop op in hun aanbod van opleidingen en trachten de leerlingen de exacte moves aan te leren die men kan zien op televisie of bij live opvoeringen van rappers. Om hiphop aan te leren moet men over een goed gevoel voor ritme beschikken alsook de wil om te blijven oefenen. Het vergt de nodige ervaring en vaardigheden om een perfecte dans te kunnen uitvoeren. Zelfs de simpelste danspasjes vergen de nodige coördinatie van zowel de voeten als de andere bewegingen.